Eficienţa energetică

In conformitate cu prevederile Legii nr. 121/2014 privind eficienta energetic, vă propunem câteva măsuri eficiente care vă pot reduce costurile cu încălzirea. Astfel vă veţi bucura de confort şi căldură fără ca bugetul dumneavoastră să fie afectat de valoarea facturii de gaz.

Măsuri simple şi practice

 • Izolaţi îmbinările ferestrelor cu garnituri de etanşare autoadezive (tip purfix). În cazul ferestrelor cu tâmplărie de lemn şi sticlă simplă, pierderile de căldură prin spaţiile neizolate pot reprezenta mai mult de 30% din totalul pierderilor de căldură în sezonul rece. 
 • Asiguraţi-vă de funcţionarea optimă a aparatelor consumatoare de gaz. Solicitaţi sprijinul instalatorilor autorizaţi pentru reglarea arzătoarelor, verificarea filtrelor de apă şi a depunerilor de calcar pe conducte, astfel încât să evitaţi consumul excesiv de gaze naturale.
 • Reglaţi temperatura din locuinţa dumneavoastră în funcţie de confortul dorit. În spaţiile unde nu desfăşuraţi activităţi zilnice, vă recomandăm reglarea unei temperaturi mai scăzute.
 • Deschideţi larg ferestrele pe perioade scurte de timp astfel încât spaţiile să se aerisească şi să se încălzească mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari dacă lăsaţi ferestrele întredeschise pe perioade lungi de timp.
 • Izolaţi conductele de agent termic mai ales în cazul celor care traversează spaţii neîncălzite (holuri, subsoluri, garaje, magazii), pentru a minimaliza pierderile de căldură.
 • Asiguraţi-vă că radiatoarele nu sunt acoperite de perdele sau alte obiecte, pentru a nu îngreuna schimbul de căldură între radiator şi aerul ambiental şi aerisiţi caloriferele de câte ori este cazul.

Folosirea apei calde

 • Setaţi din centrala termică o temperatură mai scăzută a apei calde astfel încât să nu necesite combinarea cu apa rece. Trebuie menţionat că la o centrală de apartament care prepară atât agent termic cât şi apă caldă menajeră, consumul de gaze naturale este maxim în momentul când se prepară apa caldă.
 • Înlocuiţi pe cât posibil băile în cadă cu duşuri rapide pentru reducerea consumului de apă caldă şi implicit de gaze naturale. Pentru un duş se foloseşte de 2 sau chiar 3 ori mai puţină apă faţă de o baie în cadă.
 • Folosiţi capuri de duş low-flow (curgere lentă) sau baterii de cadă cu două trepte de reglare a debitului, pentru reducerea consumului de apă caldă.

Echipamente performante

 • Înlocuiţi centrala veche neperformantă sau sobele cu o centrală termică cu tiraj forţat şi cameră etanşă de ardere (randament de aprox. 90%) sau cu o centrală termică în condensaţie (randament de aprox. 96%), pentru a obţine o economie de energie de până la 20% sau chiar mai mult.
 • Folosiţi un termostat de ambianţă care comandă funcţionarea centralei ţinând cont de temperatura setată în camera în care se montează şi care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.
 • Montaţi robinete cu cap termostatat pe calorifere pentru a controla debitul agentului termic din radiator în fiecare cameră.
 • Folosiţi panouri solare pentru a reduce costurile de preparare a apei calde, întrucât aceste instalaţii pot acoperi până la 80% din necesarul de apă caldă menajeră al unei locuinţe.
 • Izolaţi termic pereţii, acoperişul şi ferestrele pentru a reduce cu până la 50% costurile de încălzire.

                        Informații privind conceptul de eficienţă energetică precum si informaţii privind măsurile disponibile de îmbunătăţirea eficienţei energetice ce pot contribui la reducerea consumului puteţi obţine contactând următoarele instituţii:

 

Asociaţia Auditorilor Energetici pentru Clădiri

Str. Tudor Arghezi, nr. 21, sector 2, Bucuresti; Telefon: 0725.95.45.15, email:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.aaecr.ro

Asociaţia Companiilor de Utilităţi din Energie

Sos. Nordului, nr. 54 B, parter, ap. 2, sector 1, 014104, Bucuresti; Telefon:

021/230.32.65, Fax: 021/230.06.89, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.acue.ro

 

Autoritatea Natională de Reglementare în Domeniul Energiei

Str. Constantin Nacu, nr. 3, sector 2, Bucuresti; Telefon: 021/327.81.74;

021/327.81.00, Fax: 021/312.43.65, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.anre.ro

 

Comisia Europeană – Combaterea schimbărilor climatice - energie pentru o

lume în schimbare

 

Centrul EUROPE DIRECT Centras Bucuresti, Bulevardul Maresal, nr.

17 Pavilion 7, etaj 3, sector 1, Bucuresti; Telefon: 021/223.00.29, Fax:

021/223.00.12, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

www.europedirect.centras.ro,

http://ec.europa.eu/climateaction/index_ro.html

 

Fondul Român pentru Eficienta Energetică

Clădirea Strauss, str. Johann Strauss 2A, etaj 6, sector 2, Bucuresti; Telefon:

021/233.88.01; Fax: 021/233.88.02, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.,

www.free.org.ro

 

Ministerul Dezvoltării Regionale si Administratiei Publice

Strada Apolodor, nr. 17, Latura Nord, sector 5, Bucuresti; Telefon:

037/211.14.09, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.mdrap.ro

Ministerul Economiei, Comertului si Turismului

Calea Victoriei, nr. 152, sector 1, 010096, Bucuresti; Telefon:

021/202.54.26 (registratură si informa&ii publice), www.minind.ro

 

Ministerul Finantelor Publice Strada Apolodor, nr. 17, sector 5, 050741, Bucuresti; Telefon:

021/312 25 09, This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.mfinante.ro

 

Ministerul Mediului, Apelor si Pădurilor

Bd. Libertăţii, nr. 12, sector 5, Bucuresti; Telefon: 021/408.9500, e-mail:

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. (relaţii cu publicul), www.mmediu.ro

 

Tractebel Engineering România Str. Alexandru Constantinescu, nr. 6, sector 1,011473, Bucuresti; Telefon:

031/224 81 01, Formular online: http://www.tractebel-engineeringgdfsuez.

com/contact/contact-us/, www.tractebel-engineering-gdfsuez.com

 

Institutul National Român pentruStudiul Amenajării si Folosirii Surselor de Energie

Str. Vasile Lascăr, nr. 5-7, et. 2, sector 2, 020491, Bucuresti;

Telefon/Fax: 021/315 54 69, e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., www.ire.ro