FACTURAREA IN KILOWATI ORA
De la data de 1 iulie 2008 s-a trecut la facturarea consumului de gaze naturale in unitati de energie, pretul unitar al gazului fiind exprimat in RON/kWh. Cu toate acestea, pe factura, consumul este indicat in ambele sisteme de masurare, atat in metri cubi, cat si in kilowati-ora, pentru mai multa transparenta.
 
Modalitatea de masurare in kilowati-ora (kWh) asigura plata in functie de calitatea gazelor naturale pe care clientii le primesc si nu in functie de volumul acestora. Cum sursele de provenienta ale gazelor naturale sunt diferite (din productia nationala sau din import), exista mici diferente de calitate.
 
Daca localitatea dumneavoastra este deservita de un alt distribuitor de gaze naturale, acesta trebuie sa va puna la dispozitie valoarea PCS din zona respectiva. Pentru mai multe informatii va rugam sa il contactati sau sa accesati site-ul Internet al acestuia.
 
Determinarea Puterii Calorifice Superioare (PCS)
Pentru a determina cantitatea de energie consumata se utilizeaza urmatoarea formula: E = V x PCS, unde:
E - energia gazelor naturale (kwh)
V - volumul masurat indicat de convertor sau,in absenta acestuia,de contor (mc)
PCS - puterea calorifica superioara corespunzatoare conditiilor de referinta(kwh/mc).
 
Puterea calorifica a gazelor naturale reprezinta cantitatea de energie degajata prin arderea completa a unui metru cub de combustibil gazos conform standardelor prevazute de autoritatile din domeniul energiei.
 
PCS se determina prin analiza gazelor. Cu cat PCS este mai mare, cu atat puterea de incalzire a gazelor este mai ridicata. Pentru determinarea PCS se utilizeaza cromatografe de masurare a cantitatilor de gaze. Aceste echipamente sunt plasate in diferite puncte din reteaua nationala.

 

PUTERE CALORIFICA SUPERIOARA
Facturile aferente consumului de gaze naturale emise de PROGAZ P&D se pot achita la punctele de lucru din localitatile beneficiare ale serviciilor de distributie si furnizare gaze naturale prestate de societate, precum si prin intermediul unitatilor bancare.

 

Tabel puterea calorifica superioara DECEMBRIE 2020:

 

BERCENI, ILFOV 0.010870 MWH
TELEGA, PRAHOVA 0.010696 MWH
BREBU MEGIESESC, PRAHOVA 0.010696MWH
BREBU MANASTIREI, PRAHOVA 0.010696 MWH

 

 

 

 Tabel puterea calorifica superioara (ZILNICA 20.01.2021):

 

Descarca

BERCENI, ILFOV
0.010858 MWH
TELEGA, PRAHOVA

0.010468 MWH

BREBU MEGIESESC, PRAHOVA

0.010468 MWH

BREBU MANASTIREI, PRAHOVA

0.010468 MWH

ARHIVA PCS 2009-2019

 

Descarca

ARHIVA PCS LUNAR 2009-2019

 

Descarca

NOUL PCS 2018

 

Descarca

NOUL PCS 2019

 

Descarca

NOUL PCS 2020

 

Descarca

NOUL PCS 2021

 

Descarca